Nu tändas tusen juleljus...

på jordens mörka ruuuuuund...
Oh vá grannt man sjöng i skolan på julen...
Trampeorgeln väste o knirrade och vi elever tog i:
-Bereden väg för Heeeerraaaaaaaaaaaaan, berg sjuuunken djuuuup stån opp, han kooommer han från fjäääärraaan.. Ibland var vi i Maria kyrkan på julavslutningen och vilken akustik! det var stort. Satt i de nötta träbänkarna och tittade med stora ögon.
Julkrubban var sååå vacker... kamelerna stod i riktig strandsand från Friabad och ett mörkblått sammetstyg med påklistrade guldstjärnor var uppspänt som fond, en stjärna var större än alla de andra. De tre "kloge", snickargubben o Maria alla var de där.  Kände hur fötterna började töa och det var härligt att dingla med benen i takt. Mina fula (men för all del varma) allvädersstövlar från Wessels slog i bänken framför och fröken hyssshade.
Ja jisses, med kristendom det var på schemat i min skola.
Var det inte Brinnande buskar så var det Jacobs stegar eller skäggiga herdar med stavar blickandes ut över sina fårhjordar i Kaanans land. När jag kollar på alla teckningar från den tiden konstaterar jag att det var oändligt många religösa  motiv.
Minns,
att jag tyckte det var riktigt bra historier, fängslande, ofta blodiga. Miljöerna var fantastiskt vackra och jag ville hellre bo på ett sådant ställe...  (frågade en gång hemma vid köksbordet om vi möjligtvis kunde flytta? men, det blev inget med det) ...tempel, palmer öken och oaser, snygga krukor att hämta vatten i.
(Förresten gillar jag fortfarande sådana krukformer, köpte en i somras i grönsaksaffären hos libaneserna och sambon undrade såklart vad det var för skit att lägga pengar på?
-Den ser ut som något någon grävt fram ur en fyndplats, skavd o dann e den ju! sa han...
-PATINA! sa jag)
Sedan fick man rita det fröken berättat - då var jag nöjd!
Det var det absolut bästa.
 
Advent, är en härlig tid.

Jag,
ville ha en ljusslinga i vårt äppelträd bak i trädgården för det är så vackert. (vi börjar ju bo in oss nu så det ska vara myyysigt)
Sambon sa:
-Ok, vi köper en, bara den är släckt!

Alltså, ... man kan väl inte ha en släckt slinga i trädet? hm...
-Nä ska det va på det viset vill jag inte ha någon alls! sa jag och lade med bestämdhet tillbaka lådan med ljusslingan ihyllan. )o:
Men,
han kom på att det finns timers, så det investerade vi i och trallade hem med vår dyra fina Markslöjdsslinga (o:
Nu,
sitter vi här och begriper icke hur timern ska ställas in ??? ... Sååå tyyypiskt oss.
Beskrivningen var ofattbar, förmodligen datadirektöversatt koreanska... dvs förvånansvärt obegripligt.
Men de var billiga!
Två för tjugo.

 
Trevlig advent!
Snart vänder det!

Abba kommer före Beatles...

...och det! 
... kan ni tro retar sambon!
Ägnade en hel dag,
åt att sortera vår eminenta skivsamling. Det har liksom inte blivit av sedan vi flyttade, men, men allt har sin tid och jag gav mig hän bland Abba, Beatles, Cornelis, Blå Tåget, Spotnics, Ebba Grön, Imperiet, Creedence, Kim Larsen o Gasolin, Anita o Televinken, Teskedsgumman, Nationalteatern, Norrbottens Järn, Gud i Brallan, Lundell, Affe o Wihe, Hoola Bandola, Peps Blodsband, Sweet, Fleetwood Mac,  Dr Hook, Pink Floyd, Dire Straits, Black Sabbath, Led Zeppelin, ..........
Har sorterat allt i B-O-K-S-T-A-V-S-O-R-D-N-I-N-G så att man kan hittta det man vill ha.
Eftersom vännen min ICKE uthärdar tanken på att Abba står o gnider sig emot Beatles, så har jag gjort en utländsk och en svensk sortering! Allt för att undvika scenariot.
Förmodlingen
är skillnaden hårfin, för Abba hamnade nu intill Afzelius och att de skaver på honom istället är nog lika illa.

Helgen är här!
(O:
Veckan har gått fort,

Zlatan fick sin tredje välförtjänta guldboll i måndags!
Kul, kul!

Snart advent...
har redan tagit ner "stagarna" från vinden (det är så mysigt där uppe på vår vind och! Sundsutsikt heee) men de funkar icke, trots jag bytt varenda lampjäkel.

Vill laga dem,

de betyder mycket, men har (än så länge) inte klurat ut hur det ska gå till?? Stjärnmejseln har varit uppe ur verktygslådan o vänt, staken har varit isär, men nej...Trist att erkänna och jag tänker... Hur svårt kan det va???

Jaja, det finns en "sladdgubbe" i stan och han ska väl också leva?


Det har snöat! ((o:
Världen är förtrollad. Allting är inbäddat i ett klädsamt lager och det knakar under kängorna o gnistrar vackert.
Jättefint är det och vovven tycker det är hur kul som helst.
Var i skogen en runda och Niño var skvatt galen av lycka och rusade runt som en komplett idiot!

from above  

Ska strax köra till Wittsjö o laga avgasröret!
He, he
dvs.. svågern o sambon ska laga avgasröret, medan jag o svägerskan ska dricka vin tihi (o: man bör hålla på könsrollena inte sant?
Sambon som aldrig fixar sådant här, har denna vecka varit på gubbbutiken BILTEMA o handlat rördelar! Jag tror knappt mina ögon men rören ligger o väntar i garaget. Är helt förbluffad, nära på mållös o undrar hur det ska gå?
Vi får se (o:
vi får också se, om vi hittar till Wittsjö! vårt lokalsinne är nämligen "inte å denna vaaarlden" och ni ska veta att vi alltid kommer dit från olika håll!
Vi säger båda när vi ser Wittsjöskylten:
- JASSÅ OJ! är vi här? Ha ha.. så illa är det.
det finns ett ställe som heter Snärshult
ligger utanför Wittsjö och där brukar vi hamna! Ingen, absolut ingen fattar varför vi tar den vägen som är så krånglig? och smal, mörk, backig o lång? och jag kan bara säga att det fattar inte vi heller! (o:
men det är vackert i "Snärshult"
grusvägen slingrar sig fram mellan röda stugor o höga, höga ståtliga Göinge-julgranar!
Trevlig Helg

(O:


En Brytning, En Fredagkväll!

Igår fredag kväll,
var vi på brukshundklubben och tränade. (visst, jag vet, jag SKA försöka att skaffa mig ett liv)
I mörker blåst lera och regn - där stod vi!
(o:
Lurvtussen,
var duktig, även om det blev ett kort pass.
Platsliggande och Stanna (sitta kvar) körde vi, för det brukar inte gå bra, Niño-rackarn brukar smyga efter mig när jag gått fem steg... men igår, gick det klockrent! (o: Trallalalala...
Plötsligt,
kom ett par STOOORA hundar förbi (nära, nära... PERFEKT störning, som en skänk från ovan) och när dessa okända bestar passerade, övervägde vovven naturligtvis att rusa fram och gapgasta i gammal känd stil!
Men, tji fick han,
för precis när han beslutat sig att genomföra sin hemska plan och baken lättade från gräsmattan,.. då, precis i det ögonblicket, tog matte fram värsta Furir-stämman och tro det eller ej mina vänner, Unge Herr Gråben svalde och valde att sätta sig ner igen i leran och fokusera på matte!!! (även om hans ena öga sneglade på de främmande hundarna tills de försvann!)
Detta utmärkta val premierades naturligtvis,
jag blev så himla, himla glad och han fick både köttbullar, boll o glada tillrop!
HURRA!
vad jag är bra! (o: jag lyckades B-R-Y-T-A honom! måtte detta etsa sig fast som en vacker bild i hund-minnet!
Nåväl,
vi for hem, leriga o härliga (man ska sluta när man ligger på topp!) duschade och lagade till en Italiensk Lasagne a la Maria (ett av mina paradnummer!) tände ljus i massor och njöt av kvällen.
Härliga Helg!


The lion sleeps tonight...

En bit härifrån

ligger en minst sagt pompös tjugotals-villa.

Otroligt stor, överdådig och med nätta utropspriset nioochenhalvmiljon!

Varje jul,

fäster folket i huset en krans på sin ekport. Julkransen är så enorm att lagerkransen dalkullan hänger om Vasaloppssegraren ter sig som en ljusmanschett tillverkad av gröna piprensare i jämförelse.

Huset har massor av rum, salar o salonger. Vinkällare o öppna brasor. Kakelugnar, altaner, balkonger, terasser,... Allt i plural!

Utanför står naturligtvis ingen Skoda go-go utan MG s o Jaguarer.

Ja,ja
stort, flott o mycket ska det tydligen vara.


Märkligt

att syrran o jag klarade att dela rum under alla år hemma? Det rummet är så litet, så litet, så litet...

Men, man ska inte klaga, vi hade det bra på alla sätt o vis. Vi hade både skrivbord, garderob, stereoanläggning, två sängar och en fågelbur med undulaten Pigge i på våra 6 kvadrat.

Annat är det med sambon,
stackarn... som har en bror och två systrar. De bodde minsann bara i en tvårumslägenhet och för att klara ekonomin hyrdes vardagsrummet(!) ut till studenter på tekniskan.

Men de ska inte heller klaga tycker jag, för de växte upp med Beatles, vilket de alltid skryter om.

Annat var det också med en kollega,

hon har tio bröder (vilka lärde henne slåss) och en syster och alla var de var hungriga för jämnan!

När deras mor ropade:

-Maten är klar!
 ja då rusade alla, men fastnade i dörren i trappen eftersom alla-tolv-skulle-in-på-en-gång och när de äntligen vridit sig loss ja då hade fadern ätit upp allt! Han vá: - För fan hungrig, efter jobbet o ni kom ju aldrig när mor ropade!


Framför,
det pompösa huset här borta,

tornar en trappa, huggen i gigantska stenblock, upp mot trädgården.

En jättejärngrind krönt med stora blanka mässingsknoppar o franska liljor ger en tydlig Hit-men-inte-längre feeling. Stooort jättejättelås, säkerhetsanordningar larmdekaler röd blinkande blipdetektor och allt...Hitec liksom.

Innanför svartagrinden ståtar två vita lejonstatyer i polerad marmor på var sida av tunga ekporten, ja den med dörrkransen, ni vet.

Lejonen sitter på bakbenen med halvöppna käftar blottande kraftiga hörntänder. Ögonen blänger vasst, de ser allt hotfulla ut i mörkret med de stora gapen och sina kraftigt musklade bröst.

De tu, vars uppgift blivit att vakta niomiljonersvillan.

Lejonstackarna får sitta på sina poster i både ur och skur...

Ibland, har de varsin lustig hatt av snö och ofta klibbar ett löv fast över ögat på den ene och då liknar han kapten Krok, de sju havens skräck.

Niño the dog,

har självfallet noterat odjuren (intet går hans nos förbi som bekant) och han draaar i kopplet (alla hund-kurser till trots...) allt vad han orkar när vi närmar oss. Nästan framme ändrar vovven taktik och börjar istället smyyyga ja rent av halvkrypa framåt längs deras häck...
så ålar han upp på kollosaltrappan o kikar försiktigt in mellan gallerna. Vädrar, känner vittring, väääser , morrar sitt farligaste morr, det som kommer långt ner ifrån magens djup, lyfter framtassen och faller sedan ut i vrååålskäll mot ena lejonet! (det högra!)

-Vovovovovoovovvvvvvvvvvvvvvvvvvvvoooooooooooooooooouuuuuooooooov!
Grr!!!
Wov!!!
vovvov! ! !

vov!
Lurvtussen ser hel-galen ut där han tar i för kung o fosterland,
ställer sig på bakbenen gör han på välkänt Pumivis och då ser han precis likadan ut som den utskällde polerade stenstoden.

(Varulvslikt faktiskt, skulle göra sig på Halloween...)

...å fradgan skumar ur mungiporna medan ögonen skiftar i grönt o orange.. nä nu slirar jag! ursäkta, det sista var inte sant, men skäller som fan gör han i alla fall.

Tänker
att snart går väl något hemligt dyrt larm igång av allt gastskällande o då kommer kanske Hells Angels? milda makter... svälj...

Lejonet reagerar knappast.

Lövet som fastnat på lejonets öga lossnar i salta snålblåsten från sundet, singlar liksom likgiltigt ner på grusgången och Niño får en tom blick i retur av två stenögon.

-Nä,

nu vill jag hem och stjäla lite hushållsmedvurst, tänker vovven. Det är jag också bra på.

Nu, har han fått så han tiger den där, Kapten Krok. Inte för han brukar säga så mycket, men man vet aldrig...
Jag längtar till Italien....

Fasen ,det börjar bli kallt!
Brrr
Vinterjacka, tjocka kängor, yllestrumpor och halsduken snurrad tre varv motsols så får det gå.

Meeen,
jag gillar inte att frysa. Skulle trivas utmärkt i ett varmare land tex i Italien...
där växer citroner över ens huvud och där svalkar medelhavet när det är mycket hett.
Mysiga förtrollade stenlagda pittoreska innergårdar, skön skugga, slingrande bouganvilla, terracottakrukor med prunkande pelargoner på trappen...


och så det Italienska köket
Mmm...
Oliver, olja, pasta, tomat, vitlök, rosmarin o citron...
Fisk, skaldjur, kyckling en enkel skivad persika till efterrätt och pistageglass i oblatstrut då och då...
Una birra grande i skuggan under ett träd... en enkel espresso.
Prutta iväg på en vespa, svalkas av fartvinden och komma smidigt fram...
Tänk att få säga Grazie, bon giorno o bona sera... Arrividerci...  det är som musik.
Bella Italia...


espresso... mmm...

Men nä..
Här får jag nöja mig med att det växer äpplen över mitt huvud och att sundet svalkar när det är mycket hett, ungefär en sketen vecka vartannat år om man har tur.
Nylagd altan har jag också med romerskt mönster minsann, men det är för jä-la kallt iskuggan så man får ha infravärme efter klockan fem, slingrande Silverregn, terracottakrukor med förkrympta pelargoner i brist på sol på trappen...
och så det Svenska köket...
Hmm...
Potatis, morötter, gul lök, kålrot, palsternacka, dill o persilja...
Torsk, sill  äpplekaka till efterrätt o en isglass vartannat år när det blir varmt...
En stor stark (o: som kostar en halv förmögenhet inomhus på puben i värmen... en kopp svart Zoegaskaffe.
Cykla i motvind och frysa om fingrarna fram till midsommar... Vinden biter i kinderna o skär i öronen så det gör ont även i juli men man kommer smidigt fram och jag har min drömcykel... min Skeppshult, cyklarnas Rolls Roys (o:
Man får säga Tack, goddag, godkväll o På återseende...

Ja ja,
det ÄR bra här hemma om än aningen för kallt.
Men jag längtar till Italien ... det har jag alltid gjort.
ända sedan mamma läste Italienska språkkurser när jag och min syster var små och då kan ni tro var vi var på fester med Italienska föreningen. Vi lärde oss att säga Ciao och come si ciama? Så man är ju inskolad sedan barnsben.
Varje sommar rattade pappa bilen (ja en orange Vaz) söderut och vi fick lyckan att tillbringa många somrar i Italien.
I baksätet satt vi inklämda mellan mamma o mormor så det var mer än fullt i bilen och så kräktes jag var sjätte mil, vilket jag brukade skriva om på vykorten som skickades hem.

Hej!
Nu är vi i Italien!
Kräkte i Tyskland både i Hamburg och i Rothenburg sedan i Österrike tre gånger.
Alperna är höga.
Maria!

Min pappa svär alltid när han kör bil...
Vet inte varför, men så har det alltid varit och jag och syrran stämde in i kör när han sa:
-Satans jävla luspudlajävlar!
eller när vägen var ojämn:
-Helvetes satans jävla brunnalock!
Ja, ja
det var bara ett litet smakprov, han kan mycket värre (o:
Ciao!

RSS 2.0